Κράτηση
Online

Τοπικές εκδηλώσεις

Πολλά είναι τα λαϊκά έθιμα στη Νάξο, τα οποία εκφράζονται με ποικίλες εκδηλώσεις και συμβολισμούς στον κύκλο του χρόνου. Όλες οι εκδηλώσεις δημιουργούν ένα πλούσιο μωσαϊκό εκδηλώσεων, που εντυπωσιάζει Έλληνες και ξένους επισκέπτες καθέ χρόνο και κατα την διάρκεια του χρόνου.


Εκδηλώσεις

Απόκριες & Καρναβάλι στη Νάξο. Οι Απόκριες στη Νάξο γιορτάζονται με μοναδικό τρόπο. Τα έθιμα της Αποκριάς αποτελούν ανάμνηση των αρχαίων Διονυσιακών εορτών ενώ και χρονικά συμπίπτουν με τα αρχαία Ανθεστήρια. Στην πόλη και στα γεμάτα ζωή χωριά της Νάξου, οι λάτρεις των διονυσιακών εθίμων, ετοιμάζονται για το Καρναβάλι, με παραδοσιακή μουσική, αποκριάτικες στολές, μουσική, χορό, φαγητό και ποτό! Η μουσική, ο χορός και τα παραδοσιακά έθιμα διαρκούν ολόκληρες εβδομάδες στη Νάξο και κορυφώνονται με το μεγάλο Καρναβάλι.

Οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια των Αποκριών είναι: Το Καρναβάλι: Την τελευταία Κυριακή, στην πόλη της Νάξου, ομάδες ανθρώπων που είναι ντυμένοι με θεματικές στολές χορεύουν και παρελαύνουν κατά μήκος της παραλίας της Νάξου, στο κέντρο της πόλης, καταλήγοντας σε ένα μεγάλο πάρτι στην κεντρική πλατεία κοντά στο λιμάνι. Οι Κουδουνάτοι: Είναι άνδρες ντυμένοι με κουκούλα και κάπες στολισμένες με κουδούνια, χορεύουν σε διονυσιακούς ρυθμούς, προκαλώντας έναν βροντερό ήχο με τα κουδούνια τους, που αντηχούν, όπως λέγεται, για να διώξουν μακριά το κακό πνεύμα. Οι Κουδουνάτοι χορεύουν σε πολλές πλατείες των χωριών της Νάξου. Οι Φουστανελάτοι: Είναι επίσης γνωστοί ως «Κορδελάτοι». Είναι ομάδες ανδρών που φορούν την παραδοσιακή λευκή πλισέ φουστανέλα, η οποία στολίζεται από πολύχρωμες κορδέλες. Χορεύουν περήφανα στις πλατείες, προσελκύοντας τα βλέμματα των νεαρών γυναικών, που ετοιμάζουν το φαγητό στο χωριό, και δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα. Μπορείτε φυσικά και εσείς να χορέψετε στα χωριά και να απολαύσετε τοπικό φαγητό και κρασί. Οι Λαμπαδηφορίες: Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παρέλαση, όπου άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά και " κουκουλοφόροι " με βαμμένα πρόσωπα, μεταφέρουν δάδες και χορεύουν ανάμεσα στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, ξεκινώντας από το Κάστρο και τελειώνοντας στην κεντρική πλατεία στο λιμάνι της Νάξου. Το έθιμο έχει εκτός των άλλων και πολύ έντονες μεσαιωνικές καταβολές.

 

Εορτασμός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Ναυτικοί (ή επιβάτες για άλλους) από το Τσιρίγο και τα Κύθηρα, σώθηκαν από τη λύσσα της θάλασσας έξω από τη Νάξο και ως ελάχιστο φόρο τιμής έχτισαν το εκκλησάκι στη βραχονησίδα, στο κέντρο του λιμανιού, αφιερωμένο στη Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Καθώς είναι η απανταχού προστάτιδα των Κυθηρίων. Και στη Νάξο στις 24 Σεπτεμβρίου στήνεται ένα πανέμορφο γλέντι με δεδομένο ότι γιορτάζουν και οι ναυτικοί του νησιού. Από τη μία οι ψαλμωδίες των ιερέων κι από την άλλη το πανηγύρι με τα νησιώτικα ακούσματα συνθέτουν ένα μοναδικό καμβά που αξίζει οι επισκέπτες να το απολαύσουν. Επίσης εκείνη την ημέρα δεν πρέπει να χάσει κανείς την εμπειρία της μεταφοράς στο εκκλησάκι με τη βάρκα του «Καραμαλή» που ολοκληρώνει το σκηνικό, το οποίο σίγουρα όλοι θα κρατήσουν στη καρδιά τους με ευλάβεια και χαρά.

Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας Κορώνου. Κάθε χρόνο στην Κόρωνο, την παραμονή της γιορτής της Αγίας Μαρίνας στις 16 Ιουλίου, γίνεται στην εκκλησία Εσπερινός και ανήμερα στις 17 Ιουλίου, Αρχιερατική Λειτουργία με περιφορά εικόνων στα σοκάκια του χωριού. Ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι, που κρατάει μέχρι το πρωί, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική με βιολιά στα καφενεία και πολλές φορές και στην πλατεία του χωριού. Λέγεται ότι προπολεμικά, μόνον γύρω από την πλατεία έπαιζαν βιολιά σε 7 σημεία. Στην επιτυχία της γιορτής συμβάλλουν οι εκλεκτοί ντόπιοι μεζέδες αλλά και το εξαιρετικό κόκκινο κρασί από τα ορεινά της Νάξου, που ρέει άφθονο.





Ένας παράδεισος στη γη

ESPA